В деловодството на Варненската адвокатска колегия са постъпили сигнали от адвокатски дружества, че от тяхно име са разпространени имейли до граждани, с които се изисква превеждане на различни суми по сметките на дружествата.

Това съобщи председателят на Адвокатския съвет във Варна адвокат Юлиян Георгиев в отворено писмо на сайта на колегията:

„Постъпили са 7 сигнала от адвокатски дружества. Ние сме взели мерки чрез съобщение в нашата официална интернет страница и се опитваме да предотвратим последиците за гражданите. Това, което притежава колегията, посочва абсолютна идентичност на имейлите. Оплакванията от гражданите към самите адвокатски дружества, са десетки. Гражданите подозират някаква недобронамереност от адвокатските дружества, което е много сериозен проблем и много сериозно злепоставяне на името на тези колеги”

В тази връзка от варненската колегия уточняват, че нито едно адвокатско дружество не действа по този начин, а изпратените съобщения представляват т.нар. „фишинг“ атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра, за което органите на МВР и Адвокатския съвет са информирани.

Предупреждава се гражданите да бъдат сериозни и внимателни при приемането на такива съобщения и да ги изтрият.

„Можем да познаем, че един имейл е фишинг имейл, когато в него се съдържа прикрепен файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не трябва да проследяваме, не трябва да отваряме файла. Не трябва да достигаме до тази ситуация да отваряме файла, особено когато той е изпълним. Когато той е в архивен вид, това че ние го копираме на нашия компютър, нищо все още не означава, но в никакъв случай не трябва да го отваряме и да го стартираме. Най-добре е системните администратори да се погрижат за по-точна конфигурация на техните имейл сървъри, където тези фишинг имейли да бъдат отделяни от тяхната система автоматично“, коментира полк. доц. Юлиян Цонев, началник Катедра „Информационни технологии“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Ако фишинг атаката засяга служебни компютри, потърсете системния администратор, ако става въпрос за устройството ви вкъщи, защитете пощата си с по-сигурна парола, а ако вече сте отворили файла или имате съмнения – почистете с антивирусна програма или потърсете специалист.

Ето и няколко съвета как да се предпазите от „фишинг” атаки:

  1. Обновявайте антивирусния си софтуер.
  2. Използвайте софтуер за управление на пароли (password manager).
  3. Свържете се с изпращача на писмото по канал, различен от имейл. Често това е достатъчно, за да установите автентичността на един имейл. Получили сте предупредително писмо от данъчните? Обадете се по телефона и проверете дали наистина дължите пари. Ваш роднина ви моли да му изпратите пари, защото е в чужбина и са го ограбили. Напишете му SMS или съобщение в месинджър, за да проверите дали това е така.
  4. Отваряйте съмнителни докумнти в Google Drive.
  5. Можете да качите съмнителния документ в някой онлайн скенер.

Не забравяйте, че институциите, банките, адвокатите и т.н. не действат по този начин! Също така никога не изпращат имейли с директни линкове до потребителите си, за да искат от тях да попълнят лична или касаеща сигурността на профилите им информация.

BCG